Ежегодният Ден на мъртвите в Мексико отново изпълни улиците на големите градове с шарени паради. Жителите на Мексико сити облякоха най-красивите си страшни костюми и обикаляха по улиците под звуците на музика, за да напомнят за преходността на живота ни.

Парадът на Катрините е посветен на една от фигурите в мексиканската култура – елегантен скелет с името Катрина.

Снимка: EPA/Reuters

Денят на мъртвите е традиция, която предшества испанските заселници в Мексико и на него се отбелязва цикълът на живота и смъртта. Обичаите се почитат всяка година на 1 и 2 ноември. Това е един от най-важните фестивали в страната.

Снимка: EPA/Reuters

Сред историците има спор дали традицията спразнуване на Деня на мъртвите идва от преди испанско време или е по-ранна. Въпреки това обичаите се изучават дори в училище.

Снимка: EPA/Reuters

Традиционен за тези дни е жълто-оранжевият невен, с който се почитат починалите. Мексиканците изготвят пищни олтари, отрупани с цветя и дарове за своите близки, които вече са преминали в отвъдното. Подобно на нашата Задушница, хората приготвят богата трапеза както за живите, така и за мъртвите. На някои места храната се консумира и на гробищата „в компанията“ на починалите роднини и приятели.

Снимка: EPA/Reuters

Денят на мъртвите е част и от популярната култура, като често се използва в киното. Филмът от поредицата за Джеймс Бонд „Спектър“ от 2015 г. започва със сцена по време на парада в Мексико Сити. Макар обичаите да са по-скоро семейни, отколкото масови, благодарение на успеха на Джеймс Бонд от 2015 г. в историческия център на Мексико Сити също се организира парад.

Традицията е увековечена и във филма „Тайната на Коко“ на „Дисни“.