Покушението срещу бившия агент на КГБ Александър Литвиненко е сравнимо с извършеното през 1978 г. убийство на българския дисидент Георги Марков, който беше отровен на моста "Ватерло" със сачма с рицин, изстреляна от чадър, пише в. "Гардиън".

Снимка: Reuters

Разследването на убийството на Литвиненко, станал впоследствие критик на Кремъл, не само установи, че в престъплението е замесена руската държава, но и че е много вероятно да може да се свърже със самия президент на Русия Владимир Путин.

Това, че министърът на вътрешните работи Тереза Мей нарече извършеното през 2006 г. в Лондон убийство "безочливо и неприемливо", е хубаво, но не е достатъчно. Въпреки това британското правителство даде ясно да се разбере, че дипломатическите отношения с Русия няма да пострадат, посочва "Гардиън".

Снимка: Reuters

На британското правителство няма да бъде лесно да предприеме нови действия срещу Москва, въпреки че съдия Робърт Оуен приведе неоспорими доказателства за участие на Русия в убийство на територията на Великобритания, коментират експерти в британския печат.

Русия така или иначе е обект на големи икономически санкции заради намесата си в Украйна, а спадащите цени на нефта ѝ причиняват още повече страдания. Нови финансови санкции от страна на Лондон или замразяване на авоари няма да объркат още повече сметките на Кремъл, допълва "Дейли телеграф".

Някои депутати предлагат британска версия на списъка "Магнитски", с който САЩ въведоха санкции срещу руски държавни служители, уличени в посегателства срещу правата на човека. Лондон обаче не се вслуша в призивите на някои политици и на вдовицата на Литвиненко - Марина, да изгони от Великобритания всички агенти на руските служби за сигурност, пише в. "Файненшъл таймс".

Междувременно американският "Ню Йорк поуст" публикува интересно твърдение - че Литвиненко е бил убит, заради свои твърдения, че Владимир Путин е педофил. Според изданието бившият шпионин на КГБ публично обидил руският президент. Това е оскърбление, което вероятно е ускорило решението на руския държавен глава 4 месеца по-къснода бъде ликвидиран живеещия в Лондон негов критик, пише изданието. Експерти припомнят, че заключенията от разследването също споменаваха за личната неприязън между двамата.

Докладът беше публикуван в много чувствителен момент, когато британският премиер Дейвид Камерън и други западни лидери се надяват руският президент Владимир Путин да изиграе ключова роля в сключването на мир в Сирия, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Първо, британското правителство не искаше да бъдат публикувани резултатите от разследването. Още по-малко желано беше гръмките заключения от доклада, замесващи и руския президент, да бъдат разгласени в толкова деликатен момент. Колкото и грубо да звучи, Сирия, Украйна и световната икономика са по-приоритетни теми от смърт, настъпила преди десет години, пише в. "Гардиън".