Часове до най-дълго чаканата среща на световната дипломатическа сцена. Утре Доналд Тръмп и Владимир Путин ще разговарят в Хелзинки.

"Хелзинки за мир, Хелзинки за истината!" Това поискаха хиляди демонстранти ден преди първата официална среща между двамата президенти. Заради географското положение и неутралитета си Финландия има богат опит като домакин на подобни форуми.

Джералд Форд и Леонид Брежнев, Джoрдж Буш-старши и Михаил Горбачов, Бил Клинтън и Борис Елцин –  световната политика неведнъж е била договаряна в Хелзинки.

Снимка: bTV

„Нищо лошо няма да излезе от тази среща и може би ще има нещо хубаво. Но аз отивам с малки очаквания”, призна Доналд Тръмп.

Позицията на Москва: чакаме срещата с нетърпение като път за подобряване на отношенията.

„Tръмп иска много добри отношения с Путин, но знае, че не може да бъде прекалено мил с него”, коментира журналистът Брайън Биари.

Никой не знае със сигурност какво точно ще обсъждат двамата лидери. Очаква се основна тема да бъде руската намеса в президентския вот в Съединените щати. Контролът над ядрените оръжия, конфликтът в Сирия и анексирането на Крим са другите въпроси, чакащи на масата за преговори.

Снимка: bTV

А на масата за закуска ресторант в Хелзинки вече сервира ястието "Тръмпутин" – съчетание на солена руска и сладки американски палачинки.