Самолет се разби, докато изпълнява маршрут към диамантена мина в Канада. Загинали са шестима души – четирима пътници и двама членове на екипажа.

Машината е паднала в гора на 500 метра зад пистата при лоши метерологични условия. Все още не е ясно какво е довело до инцидента. Самолетът на British Aerospace Jetstream се е запалил при удара, а овъгленият му корпус е бил натрошен на парчета, които са се разпръснали в гората.

Снимки: Facebook/Aviation Accidents: This Day in History

Ще бъдат анализирани фактори като времето, механична повреда и пилотска грешка.

Единственият оцелял от катастрофата първоначално е бил откаран в здравен център във Форт Смит, а след това е транспортиран до болница в Йелоунайф. Не е ясно обаче какво е състоянието му, съобщава Си Ен Ен.

Снимки: Facebook/Aviation Accidents: This Day in History

Самолетът е бил напът от Форт Смит към диамантената мина Diavik. На борда му са били служители на глобалната минна компания Rio Tinto.

„Работим в тясно сътрудничество с властите и ще помогнем по всякакъв начин в усилията им да разберат какво точно се е случило“, се казва в изявление на компанията в сряда.

„Никога не съм изпитвал такива емоции в кабинета си. За своите пет години и половина в Rio Tinto, компанията не е имала нито един смъртен случай до този инцидент. Безопасността е „екзистенциален“ проблем за компанията ни“, коментира изпълнителният директор на Rio Tinto Якоб Стаусхолм, цитиран от CTV news.

В Diavik работят 1200 души, а единственият им начин да стигнат до мината, са полетите.

Мината Diavik Снимка: MiningLink/Facebook

„Загубихме някои от нашите приятели и колеги. Напълно сме зависими от въздушния транспорт. Така че е изключително важно да сме сигурни, че можем да гарантираме, че има безопасност във всичко, което правим в мината и в транспорта до и от нея - не само заради нашите служители, но и заради техните семейства“, казва още Якоб Стаусхолм.

След инцидента стотици души се събират в катедралата Свети Йосиф, за да намерят утеха в колективната скръб. Сред тях са семействата и приятелите на жертвите, но и първите спешни екипи, които тръгват към инцидента.

Във Форт Смит живеят около 2200 души. Кметът Фред Даниелс коментира, че тази трагедия е засегнала всички в общността, защото всички се познават.