Темата "климат" определи европейския вот в Германия. Във федералната република имаше и много висока избирателна активност от 61%.

Големият победител на тези европейски избори в Германия са Зелените. За първи път партията става втора политически сила в страната с почти два пъти повече гласове от последните подобни изброи.

Зелените печелят в големите градове Берлин, Хамбург, Кьолн, Хановер. Нейният успех се дължи на младите - гласоподавателите по 30 години.

През последните месеци в Германия бяха и едни от най-масовите петъчни протести за действия срещу климатичните промени , вдъхновени от шведката Грета Тунберг. Темата присъстваше и в предизборните програми на всички партии.

Християндемократите остават първа политическа сила в страната, но с по-нисък резултат от последния евровот. Най-голяма е загубата за социалдемократите и вече се говори за предстоящи оставки в ръководството им.

Евроскептиците от Алтернатива за Германия отново показаха твърди позиции в източните провинции Саксония и Бранденбург. Въпреки че се дистанцираха от партньорите си в Австрия след скандала Ибиса, те не постигнаха очаквания по-висок резултат.

Тестът на евровота в Германия не издържаха социалдемократите, където се очакват оставки.
Крайнодесните запазиха позиции в източните провинции Саксония и Бранденбург.

Но не постигнаха прогнозиран по-висок резултат и обвиниха аферата „Ибиса”, която свали и партньорите им в Австрия. Канцлерът Курц убедително спечели доверието на сънародниците си, но загуби вота в австрийския парламент.

Изводът от Германия И Австрия – въпреки различията, проевропейските партии спечелиха вота на германците и дават заявка да намерят компромиси срещу крайнодесните в Европарламента.