Германски политици обсъждат въвеждането на задължителна ваксинация срещу COVID-19 за всички граждани, предаде "Ройтерс". Няколко представители на консервативния блок на канцлера Ангела Меркел казаха вчера, че федералното и провинциалните правителства трябва скоро да въведат задължителна ваксинация.

"Достигнахме точката, когато ясно трябва да кажем, че се нуждаем от де факто задължителна ваксинация и локдаун за неваксинираните", посочва Тилман Кубан, водачът на младежкото крило на християндемократическия съюз.

Снимка: БГНЕС / EPA

Някои германски провинции въвеждат от днес по-строги мерки, за да ограничат бързото нарастване на случаите на болни от коронавирус.

Нови правила влизат в сила в източната провинция Саксония и северната провинция Шлезвиг-Холщайн, където броят на случаите е особено голям. В Саксония всички културни и развлекателни съоръжения, барове, клубове и дискотеки са затворени, с изключение на библиотеките. Но ограниченията няма да важат за магазините, които осигуряват основните ежедневни нужди на населението.

За неваксинираните в Саксония ще влязат в сила допълнителни ограничения - те няма да имат право да излизат от домовете си без уважителна причина между 22 часа и 6 часа, когато седмичната заболеваемост в техния район превиши 1000 на 100 000 души.

Междувременно в югозападната провинция Баден-Вюртемберг само в три района ще бъде разрешено на неваксинираните да напускат домовете си между 21 ч. и 5 ч.

В северната провинция Шлезвиг-Холщайн само ваксинираните или прекаралите болестта ще могат да участват в развлекателни събития на закрито.

Новите правила са доста различни, тъй като до определен момент провинциалните правителства определят здравните разпоредби въз основа на броя на случаите в техния регион.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!