Въвеждането на масов и достъпен широколентов интернет беше обявено като приоритет на федералното правителство в Германия, но на някои места реализацията е катастрофален провал, съобщава в свой материал Ер Те Ел.

Примерът е от селището Карлсбург в германския Североизток. Под главната улица ще бъде положен оптичен кабел и друга комуникационна инфраструктура за 13 млн. евро. 623-те домакинства обаче няма да могат да се вържат за трасето, което ще стига до… църквата на гробището.

За живите остава само бавната и ненадеждна връзка през телефонните линии – като от преди десетилетия.

Снимка: RTL

Очаквано, местните жители са меко казано недоволни от перспективата да видят бърз интернет едва след последния си дъх.

Кметът Матиас Бартозевски споделя пред камерата на Ер Те Ел, че две години се е опитвал да убеди властите да не изключват домакинствата от плана за оптичното трасе. Без успех.

Една от хипотезите е, че в заплетения бюрократичен възел някоя от няколкото отговорни за проекта служби е останала с погрешното впечатление, че домовете на хората вече имат надеждна връзка.

Единственият пробив, който обаче все още е само на равнище „обещание” е, още цяла една сграда да бъде включена в многомилионния проект – жп гарата (която не се ползва от години). За по-големи промени вече било късно.

След като случаят стана медиен все пак представител на властта се ангажира, че някак жителите на Карлсбург ще получат бърз интернет приживе. Но догодина.