В ивицата Газа има само една операционна зала, пригодена за пластични операции и тя е препълнена от палестинци с тежки изгаряния и от ранени, поразени от снарядите от началото на сблъсъците между Израел и „Хамас”, пише АФП в кореспонденция от конфликтната зона.

Тригодишният Ямин лежи на болничното си легло обезобразен завинаги. Кожата на гърба му е изгоряла. Той има и множество фрактури в резултат на бомбардировка, която покоси семейството му миналата седмица в „Ал Бурадж” в централната част на палестинския анклав.

Случило се е вечерта. В началото на Рамазан Байрам - празника, който слага край на месеца на мюсюлманските пости. При обстрела къщата е срината до земята и 19 души са убити. Ямин е единственият оцелял, но сега е сираче с тежки изгаряния. Той беше настанен в клиника, но после прехвърлен бързо в отделението за тежки изгаряния в болницата Шифа в гад Газа, където няколко хирурзи работят сред ужаса на войната.

Всеки ден линейките докарват полуживи хора, овъглени и окървавени създания, които умират няколко часа по-късно на носилките. Оцелелите минават през операционните, сред които и скромната операционна маса на отделението за тежките изгаряния. Това е единственото отделение в Газа за пластични операции.

Според местните здравни служби над 1750 палестинци, от които повечето цивилни, по данни на ООН, са загубили живота си от началото на сблъсъците, започнали в началото на юли между ислямистите от „Хамас” и израелската армия. Към тази равносметка се добавят и над 9000 ранени.

„Леко ранените са много малко. Според мен около 70% от ранените ще останат инвалиди. Техният живот никога няма да бъде същият", казва Гасан Абу Сита, пластичен хирург от Американския университет в Бейрут, изпратен от неправителствената организация „Медицинска помощ за палестинците" седмица по-рано, за да помага в Газа.

„Лекувах 8-годишно дете, изгубило цялото си семейство и половината от лицето си, в това число и едното си око. Другото му око пък беше поразено от отломка от снаряд. Трябваше да реконструирам лицето му. Това дете няма бъдеще. То не престава да пита защо светлината е угаснала", разказва хирургът.

„Мащабите и степента на кръвопролитията надхвърлят капацитета на здравната система на Газа", добавя хирургът, който е бил в анклава и по време на предишната израелска операция в края на 2008 г. и началото на 2009 г. Сега в сраженията загинаха и са ранени повече хора и
състоянието на ранените е много по-сериозно. „Невъзможно е да се лекуват всички", казва лекарят, преди да влезе в операция за присаждане на кожа на младеж с пронизан крак. На прасеца му има кратер с диаметър от десетина сантиметра, през който се вижда пищялът му.

Вече цял месец болниците на Газа ежедневно се пълнят с мъртъвци, ранени и травмирани хора. „Свидетели сме на здравна и хуманитарна катастрофа", заяви в през уикенда Джеймс Роули, координатор по хуманитарните операции на ООН в ивицата Газа.

Една трета от болниците са засегнати от сраженията и заради насилието близо половината от медицинския персонал не успява да стигне до все още неразрушените клиники и здравни центрове. „Състоянието на здравната система е катастрофално днес, защото хората са съсипани. Много болници са поразени от бомбардировките, хората се страхуват да отидат в лечебните заведения, защото трябва понякога да прекосят зони на обстрел", казва Никълъс Паларъс, ръководител на операциите на „Лекари без граници" в Газа.

Палестинският медицински персонал е стресиран от сраженията, от това, че семействата им са далеч, че са разделени от близките си, от повсеместната умора и липсата на определени медикаменти. От системата за оказване на първа помощ до големите болници, цялата верига е дестабилизирана. Състоянието на здравната система на анклава е катастрофално, посочва Пиларъс.

Сега в отделението за сериозни изгаряния медицинският персонал се грижи за малкия Ямин, гол, слаб и уплашен, като го маже с антибактериален крем, който ще помогне за заздравяването на кожата му. Неговата братовчедка и съпругът й, станали негови попечители, обаче се питат дали да не евакуират момчето от ивицата Газа.