В Гърция се наблюдава рязък скок на индекса на предаване на вируса и на процента положителни тестове, предупреждават здравните власти.

Експертите очакват нова вълна още и през август да се регистрират по няколко хиляди нови случая на ден. Макар че в момента вирусът засяга голям процент от младите хора, той може да засегне и онези на възраст 50 и повече години, които все още не са се ваксинирали, предупреждават специалистите, цитирани от в. "Катимерини".

От утре в Гърция ще има заведения само за ваксинирани. Новата заповед ще важи за баровете и ресторантите, които имат само закрити зали.

"Епидемията ще ескалира бързо и рязко", предупреди Никос Сипсас, професор по заразни болести в Атинския университет, и допълни, че пикът на четвъртата вълна може да бъде някъде в средата и края на август.

По думите му през август "може да видим и над 10 000 случая на ден".

На този фон научната общност и държавните представители продължават да насърчават населението да се ваксинира. Обмисля се и разширяване на ваксинационната програма към деца на възраст над 12 години.

Снимка: EPA

Междувременно в сряда вечерта се проведоха протести срещу обявените от правителството предстоящи задължителни ваксинации за старчески домове и здравни работници през август и септември, както и евентуални други категории служители от публичния сектор, съобщава ТАСС.

Протести имаше в Атина и Солун, както и в други населени места.  

По-рано редица свещеници на гръцката църква призоваха паството да не се ваксинира и заявиха, че ако бъдат ваксинирани, могат да им откажат тайнството и изповедта.