17 тийнейджъри са заподозрени, че са насилвали сексуално 12-годишно момиче "няколко пъти седмично в продължение на няколко месеца" в Австрия. По данни на полицията те са снимали или фотографирали действията си, предава АФП.

Деянията са извършени в бедняшки квартал в южната част на Виена "между февруари и юни 2023 г. - на стълбища, в тоалетни, в гараж, в хотел или в домовете на извършителите", коментират органите на реда пред местните медии.

Заподозрените, повечето от които са непълнолетни, са от сирийски, турски, италиански, български и сръбски произход. Двама от тях са на възраст под 14 години и не носят наказателна отговорност.

Почти всички те са известни на полицията за други престъпления и са обвинени в различни сексуални престъпления и в изготвяне на снимки на сексуални посегателства срещу непълнолетни.

13 от тях са разпитани, като частично отричат обвиненията.

Обвиняемите и жертвата - австрийска гражданка, са се запознали чрез един от тийнейджърите, с когото младото момиче уж първо се е заговаряло. След това тя установила контакт с другите момчета.

Те са си споделяли видеозаписи на извършените действия чрез социалните мрежи, като един от тях е заподозрян, че е заплашвал да излъчи изображенията, ако жертвата му откаже. Според полицията обаче нито един от кадрите не е бил публикуван в интернет.

Страхувайки се от репресии, младото момиче запазило мълчание, преди най-накрая да се довери на майка си през октомври, която незабавно подала жалба. Според полицията защитата ѝ е гарантирана.

Предстои разследването да бъде предадено на прокуратурата, която ще отговаря за хвърлянето на светлина върху този случай, който е изключително рядък в тази страна с нисък процент на престъпност.