Държавите членки на ЕС и институциите на съюза постигнаха споразумение за ограничаване на таксите, които телекомуникационни оператори плащат едни на други за използването на мрежите си при предоставяне на мобилни услуги зад граница.

Това е поредната стъпка към пълното отпадане на таксите за роуминг в рамките на съюза, което по план трябва да бъде въведено от 15 юни т.г.

„Снощи премахнахме последната пречка пред принципа „роуминг като у дома”. По-ниските цени между операторите им дават свобода на действие да предложат по-ниски цени на потребителите. Държим твърдо на обещанието си, което дадохме на потребителите, че през лятото таксата за роуминг ще отпадне”, каза евродепутатът Паул Рубих тази сутрин, след продължили през нощта преговори в Брюксел.

Така приключва близо 10-годишната битка на европейските институции с мобилните оператори.

След 15 юни ще бъдат намалени и цените за допълнителни минути разговори и изпращане на данни извън абонаментните пакети.

Постигнатото снощи споразумение дава гаранции на телекомите, че няма да има злоупотреби с предплатени сим-карти заради огромните понякога разлики в цените в отделните държави.

Сега е нужно споразумението да получи одобрението на Европейския парламент и Съвета на ЕС, в който заседават представителите на държавите членки.

След постигната днес договореност това одобрение се разглежда като формалност.