В петък стартира предсрочното гласуване на изборите за президент на Русия. Предварително гласа си ще дадат избирателите в отдалечените и труднодостъпни населени места. Със статут на такива са 37 субекта на Руската Федерация, например Камчатка.

В някои райони руската зима затруднява сериозно гласуването за държавен глава. В Архангелска област избирателни секции бяха открити на ледоразбивачите „Диксон” и „Капитан Косолапов”. Резултатите от преброяването на бюлетините ще бъдат изпратени на централната избирателна комисия в Москва чрез сателитна връзка.

Участващите в предсрочния вот, които могат да гласуват до 3 март – денят за размисъл преди редовния вот, са около 1% от избирателите.

Днес започва предварителното гласуване на президентските избори за руските граждани, трайно пребиваващи в чужбина. Първи гласуват руснаците в Добрич и Шумен, съобщи агенция Интерфакс.

Предсрочно ще гласуват руските избиратели в 58 държави. Най-малко 80 хил. души се очаква да посетят задграничните избирателни секции.

Изборите за държавен глава на Руската Федерация ще се състоят на 4 март. Кандидатите са петима: премиерът и бивш президент Владимир Путин, издигнат от управляващата „Единна Русия”, комунистът Генадий Зюганов (КПРФ), лидерът на националистите от ЛДПР Владимир Жириновски, Сергей Миронов от „Справедлива Русия” и независимият кандидат Михаил Прохоров.

Новият президент ще бъде избран за пръв път с мандат от шест години. Досега държавният глава служеше за срок от четири години.

Въпреки антиправителствените протести от последните месеци, предварителните очаквания са за победа на Путин. Действащият министър-председател вече има два президентски мандата зад гърба си и се готви вероятно за нови два срока начело на Русия.