Голяма активност имаше в Турция на изборите за президент за България - 27 909 са дали своя вот, което е половината от гласувалите на парламентарните избори. Това говори за много добра организация, като се има предвид, че секциите са четири пъти по-малко.

Всички, които желаеха да гласуват пред консулството в Бурса успяха да го направят и бяха допуснати в рамките на закона, до 20 ч. Изборният ден беше удължен само с един час.

За Пламен Орешарски, подкрепян от ДПС, са гласували 15 200 души, а за ДОСТ и кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева Цачева – 12 000 избиратели.

ЦИК забрани други граждани да попълват декларации вместо избиратели, които не знаят български. Това стана само един час преди да приключи изборният ден и по този начин забавянето стана чак накрая.

През деня имаше и организирана клакьорска акция – дама с бяло палто задаваше тон кога наредилите се на опашка да ръкопляскат и кога да освиркват консулството, разказа репортерът на bTV. Целта е била да се създаде впечатление, че не могат да гласуват, но резултатите в крайна сметка са показали, че хората са успели да дадат гласа си.

Голямо значение има и кой организира изборите. Говорело се е, че хората, които цял ден са попълвали декларациите в голяма степен са казвали и за кого трябва да се гласува.

На български език на опашката един от избирателите е агитирал активно за Бойко Борисов. Пред едно от училищата пък е имало плакат на Пламен Орешарски.

Бил е разпространен и слух, че Орешарски има снимка с Демирташ, лидерът на кюрдите, който преди три дни беше арестуван, което е доста притеснително за местното население. В Бурса е важно да демонстрираш, че си близък до властта, за да живееш спокойно.

В някои от секциите в Бурса гласовете са за Цецка Цачева. В Чорлу е обратно – там печели Пламен Орешарски. Тепърва ще се броят привържениците на ДОСТ и ДПС.