Най-неблагоприятното място в света, в което може да се родиш жена, е Афганистан, сочи докладът за жени, мир и сигурност за 2021 г. към университета в Джорджтаун. 

След първото управление на талибаните хиляди жени напускат страната заради ограничаване на правата им. Какво си спомнят някои от тях, напуснали Афганистан след това, разказват журналистът Виктория Готева и операторът Борис Пинтев във филма си „Извън догмата“ в bTV Репортерите.

Снимка: btvnovinite.bg

Силсила, Сара и Салеха са три жени, родени в Афганистан. Образовани, борещи се за правата си, но избягали при първото управление на талибаните и намерили дом в България.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те влизаха град по град да взимат властта. Баща ми беше генерал, работеше в армията. Майка ми беше учителка в университет. Заради този спомен, който имам, някой път през нощта се събуждам, плача“, споделя Силсила Махбуб.

Снимка: btvnovinite.bg

„Неведнъж пред мен са умирали хора. Това са ужасни сцени, запечатани в съзнанието ми“, казва Сара Файзи. 

„Разказвахме на жените за техните права, помагахме им да учат, образовахме ги... Казаха ми, че ако продължавам с тази дейност, ще ме убият“, разкрива Салеха Наими.

Снимка: btvnovinite.bg

Какво ще се случи с правата на жените при новото управление на талибаните?  Ще имат ли право на образование и свободен избор?

Снимка: btvnovinite.bg

Гледайте „Извън догмата“ в  bTV Репортерите тази вечер след централната емисия на bTV Новините.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!