При засилени мерки за сигурност в Брюксел започна първият съдебен процес срещу Салах Абдеслам – единствения оцелял атентатор от терористичните атаки през ноември 2015 г. в Париж.

Той е изправен пред белгийски съд, заради престрелка с полицията през март 2016 година.

Тонът е подаден и вече няма никакво съмнение: Салах Абдеслам няма да отговаря на въпроси на съда, но ще използва всяка възможност за провокация. Той отказа да се изправи, отказа да потвърди самоличността си, но обясни причината: много е изморен, специалните части го изкарали от затворническата килия рано през нощта.

Съдебната палата в Брюксел е като бункер. Движението по съседните улици е спряно. 200 полицаи охраняват сградата. Специалните части гарантират Абдеслам да не избяга, да не посегне на живота си, както и да няма нов атентат в Брюксел.

Снимка: EPA

От днес всяка сутрин френските специални части предават на белгийските най-строго пазения затворник във Франция, а вечер го поемат обратно. Решението дали Абдеслам ще се ескортира с коли или хеликоптер се взема в последния момент.

Адвокатът на Абдеслам,Свен Мари, който се беше отказал от защитата му, днес отново е до него.

Процесът за престрелка с полицията в Брюксел през март 2016 г. трябваше да продължи до петък, но заради мълчанието на Абдеслам, вероятно ще бъде съкратен.

Снимка: EPA

„Надявахме се, че ще промени своята стратегия. Той обаче запази мълчание и направи някои провокативни изказвания. Каза, че не се страхува от съдията и че вярва единствено в Аллах”, заяви Филип Дюперон, баща на една от жертвите на атентатите в Париж. 

Заради престрелката с полицията, Абдеслам може да получи присъда от 20 години затвор.

Остават много неизвестни:  каква е връката между престрелката през март 2016 г., ареста на Абдеслам веднага след това и атентатите няколко дни по-късно в Брюксел? И основният въпрос : истина за атентите в Париж през ноември 2015 г. Само Абдеслам я знае.