Преместването на мигрантите от импровизирания палатков лагер Вучак край босненския град Бихач трябва да започне от понеделник според договорката на държавното ръководство и местните власти, съобщава информационният сайт Кликс, като отбелязва, че на полицията и Червения кръст им предстои много работа.

Снимка: Reuters

Служители на Международната организация по миграциите вече са във Вучак и се извършва подготовка за преместването на мигрантите в бившата казарма Блажуй край Сараево.

Червеният кръст няма да участва директно в преселването на мигрантите, но ще продължи да ги снабдява с храна, вода и дрехи, където и да бъдат настанени, казаха представители на организацията.

Ако Вучак наистина се опразни, екипи на Червения кръст в Бихач ще трябва да преместят оттам контейнери и друго имущество, което остане на терена, а заради лошото време това може да продължи с дни.

Снимка: Reuters

Международни служители, групи, оказващи помощ, неведнъж настояваха лагерът Вучак, където в момента има над 600 мигранти, да бъде закрит заради мизерните условия за живот. Мигрантите в лагера спят в палатки на минусови температури, а лагерът се намира на бивше сметище и близо до минно поле.

Използвани са материали на БТА