Въпреки призивите да бъдат преместени преди зимата, стотици мигранти остават блокирани в импровизиран палатков лагер в Северозападна Босна в момент, когато вълна от снежно и студено време обхвана региона.

С палатки, които се огъват под мокрия сняг, мигрантите в лагера Вучак близо до босненския град Бихач палеха огньове и се увиваха в одеяла в опит да се стоплят и да останат сухи.

Снимка: Reuters

Пушек от огъня задимява въздуха, а кашлицата е основното, което се чува сред палатковия "град", пише БТА. Извън палатките лагерът е потънал в кал, а някои газят в нея по чехли. 

Международни служители, групи, оказващи помощ, неведнъж настояваха лагерът Вучак да бъде закрит. В него почти няма удобства и се намира в бивше депо за отпадъци до някогашно минно поле от войната в Босна през 1992-95г.

Снимка: Reuters

Властите в Бихач създадоха лагера, когато се опитваха да настанят хиляди мигранти, които заседнаха в балканската страна, докато се опитваха да стигнат до Западна Европа.

Снимка: Reuters

Повечето от мигрантите в Босна са се струпали в северозападната част, защото граничи с членката на Европейския съюз Хърватия. Те идват там, след като пътуват по така наречения Балкански маршрут през Гърция, Северна Македония, България, Сърбия и Черна гора, припомня БТА.

В понеделник Ватикана съобщи, че папа Франциск е изпратил свой близък сътрудник на остров Лесбос, за да върне 33-ма души, търсещи убежище, в Рим. Кардинал Конрад Крайевски се очаква да се завърне в сряда с мигрантите. Франциск помоли Крайевски да замине, "за да поднови солидарността с гръцкия народ и бежанците".

Според Ватикана папата иска да направи още един жест на солидарност чрез настаняване на млади бежанци и семейства от Афганистан, Камерун и Того. Още десет бежанци ще бъдат докарани в Италия от Лесбос по-късно този месец.

Служители на ООН казват, че непълнолетните са подложени на риск от експлоатация в претъпканите мигрантски лагери на гръцките острови.
В Босна хуманитарни служители предупредиха, че мигрантите ще бъдат в опасност, ако останат в лагера Вучак през зимата.

Снимка: Reuters

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Драган Мектич заяви, че новият център за мигранти близо до Сараево няма да бъде готов поне още 20 дни.

Същевременно германската хуманитарна спасителна организация Морско око заяви в понеделник, че ситуацията на нейния кораб "Айлян Курди", който наскоро спаси 69 мигранти в Средиземно море, се е влошила като осем мигранти са били евакуирани в неделя в Лампедуза заради влошеното им здравословно състояние, сред тях две малки деца и новородено бебе.

Хуманитарната организация използва плаващия под германско знаме "Айлян Курди" от 2018 г. и е спасила стотици мигранти. Преди това, започвайки от 2015 г., тя използваше два риболовни кораба, плаващи под холандско знаме, и твърди, че е спасила почти 15 000 души.