Жирафче от редкия вид Ротшилд се роди в белгийски зоопарк в сряда сутринта. Процесът е продължил около два часа, съобщава Ройтерс.

Този вид е кръстен на британския зоолог лорд Валтер Ротшилд, които направил експедиция в Източна Африка в началото на XX век и подробно е описал тези животни. От тях има под 700 жирафа в целия свят. Видът е вписан като изчезващо животно.

Бащата на новороденото, който е шестгодишен, се казва Оливие. По време на раждането той е бил отделен в друга клетка от съображение за сигурност.

Във видео, публикувано от зоопарка и разпространено от агенция Ройтерс, се вижда как 12-годишната майка, наречена Джул, ражда своето малко жирафче.

Новороденото е високо около 1,5 метра и 30 минути след раждането си вече седи на краката си и се запознава със сестра си Зури. По-късно камерите улавят как то се храни.

Джул ражда изправена, след 15-месечен период на бременност. Гледачите в зоопарка, намиращ се на 50 километра югозападно от Брюксел, все още не са дали име на новороденото жирафче.

Според Международния съюз за опазване на природата и природните ресурси жирафите се считат за „уязвим вид“, въпреки че остават широко разпространени в Южна и Източна Африка.