Актьорите и продуцентът на гръцка пиеса, която представя Исус Христос и апостолите като гейове, бяха обвинени в богохулство, съобщи Ройтерс. Продукцията "Тялото Христово" в Атина беше спряна този месец след седмици на почти ежедневни протести пред театъра, организирани от свещеници и крайнодесни организации, включително
депутати от "Златна зора".

Роденият в Албания режисьор Лаертис Василиу заяви за международната агенция, че е изумен от решението на прокурорите да преследват него вместо данъчните измамници и тези, които са обвинявани, че са тласнали Гърция към банкрут.

Ако бъдат признати за виновни, Василиу и останалите обвиняеми може да бъдат осъдени на няколко месеца затвор. Датата за начало на процеса още не е определена.

Театралната пиеса "Тялото Христово" на Терънс Макнали за първи път е поставена в Ню Йорк през 1998 г. В нея Исус и апостолите са представени като гейове, които живеят в съвременен Тексас. Творбата представя Исус като лидер, а Юда като изпитващ любовно влечение към него.

Откакто миналия месец започна да се играе представлението, пред театъра в Атина се събираха десетки демонстранти с искане да се спре богохулствената пиеса. Членове на неонацистката партия "Златна зора" също се появиха на протестите и блокираха достъпа до театъра, връщайки публиката. Режисьорът на пиесата каза, че получил смъртни заплахи.