Още преди атентата в Стокхолм службите за сигурност на Узбекистан са предали на Швеция информация за Рахмат Акилов, обвинен за нападението с камион в центъра шведската столица.

Това е било направено чрез друга западна страна, съобщи узбекистанският външен министър Абдулазиз Камилов, цитиран от Ройтерс.

Камилов каза пред журналисти, че Акилов е бил вербуван от групировката „Ислямска държава”, след като напуснал Узбекистан през 2014 г. и се установил в Швеция.

Още през февруари Акилов бил обявен в родината си за международно издирване по обвинение в религиозен екстремизъм, съобщили източници от правоохранителните органи на Узбекистан пред ТАСС.

Срещу него било възбудено наказателно дело във връзка с подготовка и разпространяване на материали, съдържащи заплахи за националната сигурност, а също за участие в религиозни екстремистки организации и за антиобществени прояви.

Източниците казали също, че роднини и познати на Акилов в Самарканд са потвърдили, че той се е опитвал да замине за Сирия да участва в бойни действия на страната на „Ислямска държава”.