Уволниха велосипедистка, показала среден пръст на кортежа на Доналд Тръмп.

Снимка на Джули Брискман в гръб, на която тя кара колело и показва среден пръст на конвоя на президента на САЩ обиколи интернет и предизвика множество разнопосочни реакции. Тя самата сподели кадъра, но загуби работата си, предаде Франс прес.

"Той минаваше край мен и кръвта нахлу в главата ми - спомня си 50-годишната самотна майка пред сайта "Хъфингтън пост". -  Казах си: пак е тръгнал за проклетото си голф игрище."

Американският президент наистина пътувал за "Тръмп Нешънъл голф клъб", разположен на около 40 км от Белия дом, когато черните лимузини от конвоя му задминали велосипедистката, излязла на разходка в събота, 28 октомври. Брендан Смяловски, фотограф от АФП към Белия дом, заснел жеста й.

"Никога не знаеш какво ще видиш. Никога не знаеш какво може да се случи", обяснява той и уверява, че когато пътува с президентския кортеж, винаги държи пръста на бутона на камерата.

Жената се показа твърде упорита и точно това я прави специална - щом конвоят я задмина, тя успя да ни настигне (заради един червен светофар) и отново даде израз на чувствата си, си спомня фотографът десетина дни след случката.

Снимката не давала възможност жената с колелото да бъде разпозната, но тя с гордост я  разпространила в социалните мрежи и така си навлякла гнева на работодателите си. Строителната компания "Акима", изпълняваща поръчки за американското правителство и въоръжени сили, я уволнили от поста й маркетинг мениджър.

"Казаха ми: разделяме се с теб", разказва Джули Брискман пред "Хъфингтън пост" и обяснява, че я упрекнали за "непристойно поведение" и "неприлично съдържание", поместено в социалните мрежи.

В понеделник прословутата снимка още бе нейна профилна във "Фейсбук" и "Туитър", отбелязва АФП.

Агенцията не е успяла да получи коментар от Бриксман и фирма "Акима".