Работник с 20-годишен стаж в една от най-големите вериги хипермаркети във Великобритания беше уволнен, защото взел пазарски торбички без да ги плати.

Ниамке Дофу беше уволнен през 2022 година от магазина, в който работи от 2003 г.

В края на тежката си късна смяна Дофу купува храна, възглавници и спално бельо на стойност 30 паунда за гости, които ще посрещне в дома си. Охранителните камери показват как той взима торбички, които струват за клиентите между 30 и 65 пенита.

Въпреки твърденията, че е бил „уморен и не е осъзнавал какво прави“, Дофу е изведен пред шефовете и уволнен, след като те са решили, че супермаркетът вече не може да му вярва.

Според изводите на вътрешната „дисциплинарка“ касиерът не е маркирал торбичките, но е знаел, че ще има нужда от тях, за да сложи обемистите си покупки. Дофу обжалва пред съд уволнението си, но съдът се съгласява с мотивите на хипермаркета.

„Веригата вече не може да има доверие на г-н Дофу като служител дори ако торбичките не струват толкова, колкото плаща за покупките си. След като разгледах всички представени пред мен доказателства, стигнах до заключението, че искът за несправедливо уволнение не е добре обоснован и следователно се отхвърля“, казва съдията, предава The Independent.

Съдът определя твърденията на Дофу като недостоверни и посочва, че продавачът е извършил неправомерно действие, въпреки ниската цена на чантите.

„След като деецът е осъзнал, че е действал неправилно и е извършил кражба, е много трудно да се твърди, че решението за уволнение е незаконно“, допълва в мотивите си съдът.