Призивите за присъждане на Нобеловата награда за мир на сирийската доброволческа група "Белите каски" се увеличават, предаде ДПА.

Групата е основана през 2013 г. с цел подпомагане на области в Сирия, в които липсват структури за оказване на спешна помощ. Тя се е посветила на спасяване на цивилни в контролираните от бунтовниците източни части на сирийския град Алепо, подложен на жестоки въздушни бомбардировки.

През последните месеци "Белите каски" привлякоха световното внимание с участието си в спасителни операции в райони на бойни действия, в резултат на което загинаха 145 от членовете на групата.

Неотдавна те получиха тазгодишната Награда за праведен живот, известна и като Алтернативната Нобелова награда, която се присъжда от шведска фондация.

Снимка: EPA

Подкрепа за това тазгодишната Нобелова награда за мир да бъде връчена на "Белите каски" изразиха и знаменитости като холивудските актьори Джордж Клуни и Ванеса Редгрейв.

До момента за фаворит за спечелване на Нобеловата награда за мир бе смятана Колумбия заради сключването на мирно споразумение между правителството и най-голямата партизанска групировка ФАРК, с което бе поставен край на половинвековна война. След като обаче колумбийците отхвърлиха на референдум мирното споразумение, шансовете на страната за наградата намаляха значително.

Комитетът може също да пожелае да присъди наградата на преговарящите за споразумението за иранската ядрена програма, на руската правозащитничка Светлана Ганушкина, работила по някои от най-наболелите проблеми в наши дни като правата на бежанците и мигрантите.

Според директора на Института за изследване на проблемите на мира в Осло Кристиян Берг Харпвикен, ако международният приз за мир бъде връчен на Светлана Ганушкина, това ще постави в центъра на вниманието и "ситуацията в Русия със свободата на словото и човешките права".

Номинации за Нобелова награда за мир могат да издигат парламентаристи, представители на академичните среди и бивши лауреати.

Гръцката академия на науките например предложи трима души като представители на жителите на гръцките острови, оказвали помощ на мигрантите в Егейско море. Триото се състои от гръцките доброволци Емилия Камвисис и Стратис Валиамос и американската актриса и носителка на "Оскар" Сюзан Сарандън, която повдигна в публичното пространство въпроса за тежкото положение на мигрантите.

Лауреатът от 1984 г. архиепископ Дезмънд Туту от Южна Африка номинира папа Франциск, а 62-годишната канцлерка на Германия Ангела Меркел получи номинация за втора поредна година, този път от Центъра по доверие, мир и социални връзки към Университета в Ковънтри.

Нобеловата награда за мир би могла да бъде присъдена и на Едуард Сноудън или на Лоран Фабиюс заради Конференцията на ООН за климатичните промени през декември 2015 г., довела до подписването на Парижкото споразумение за климатичните промени, предаде Франс прес.

Норвежкият Нобелов комитет ще обяви лауреата на Нобеловата награда за мир на 7 октомври в 13.00 ч българско време. Комитетът потвърди, че за тазгодишната награда има 376 кандидати, от които 228 личности и 148 организации.