Франция е в особено рисков период, според експерти. Две предстоящи събития могат да са потенциална цел на атаки: остават дни до големия християнски празник Великден и малко повече от месец до президентските избори в страната.

Непосредствено преди атаката миналата събота срещу полицаи и военни, когато нападателят беше убит на летище Орли и дни преди годишнината от атентатите в Брюксел, срещаме един от най-сериозните познавачи на терористичните мрежи в Европа.

Клод Монике е бивш агент на френското външно разузнаване, а днес е консултант по въпроси, свързани със сигурността. Смята, че основната опасност днес е на територията на Европа, а не идва отвън.

„Ислямска държава” пуска по всичките си комуникационни канали съобщения: Не идвайте тук. Няма нужда от вас. Извършвайте атаки на ваш собствен терен”, обяснява Клод Монике.

Атентатът в Брюксел миналата година не е бил планиран и нямаше да е факт, ако на 18 март 2016 г. полицията не беше арестувала Сала Абдеслам, единствения жив от атентаторите в Париж.

„Белгия не е цел на джихадистите. Атентатите от 22 март са били извършени под натиск на обстоятелствата. Разбира се в Брюксел има много джихадисти, седалище на НАТО, на ЕС, интересно е като цел. Цел номер едно на джихадизма в Европа е Франция”, допълни експертът.

Защо опасността се повишава точно преди изборите във Франция и какво целят терористичните мрежи?

„Ако крайната десница дойде на власт, ще вземе мерки срещу мюсюлманската общност. Тогава много мюсюлмани ще се самоизолират и ще се обърнат към джихадистката идеология, т.е. крайната десница и джихадистите имат общ интерес. Едните имат нужда от другите”, смята Клод Монике.

Извънредната ситуация във Франция остава в сила до 15 юли. Наследникът на Франсоа Оланд на президентския пост ще реши от какви мерки има нужда страната след това.