Успех, но и дежавю за ракетата „Старшип“ на Илон Мъск. Безпилотният космически кораб на „Спейс Екс“, разработен за превоз на астронавти до Луната и отвъд нея, се взриви минути, след като излетя и достигна Космоса, съобщи Ройтерс.

Снимка: Reuters

Въпреки това, за първи път в историята първата степен на ракета, оборудвана с над 30 двигателя, сработва успешно. От „Спейс Екс“ смятат тестовия полет за успешен, тъй като е продължил по-дълго от първия през април, който завърши с експлозия около 4 минути след излитането.

Двустепенната ракета носител излетя от площадката „Старбейс“, близо до Бока Чика в Тексас, издигайки космическия кораб на около 55 мили (90 км) над Земята. Планът беше тя да предприеме 90-минутен полет в Космоса.

Първоначално всичко изглеждаше наред - първата степен на ракетата направи важната маневра за отделяне, но малко след това се взриви над Мексиканския залив, показа уебкаст на „Спейс Екс“.

Междувременно основният бустер на „Старшип“ продължи да се носи към Космоса с помощта на двигателите си, но няколко минути по-късно оператор на компанията съобщи, че управлението на мисията на „Спейс Екс“ внезапно е загубило връзка с него.

Около осем минути след началото на тестовата мисия, камерата, проследяваща бустера, показа експлозия, която предполага, че ракетата се е повредила. Височината тогава е била 91 мили (148 км).

Снимка: Reuters

Федералната авиационна администрация на САЩ, която контролира частните площадки за изстрелване, потвърди, че е възникнал инцидент, който е „довел до загуба на превозното средство“, като добави, че няма съобщения за наранявания или материални щети.

Агенцията каза, че следи разследването на провала от „Спейс Екс“ и ще трябва да одобри плана на компанията, за да предотврати това да се случи отново.

Целта на мисията беше да изведе „Старшип“ в Космоса, малко преди да достигне орбита, след което да се потопи в земната атмосфера и да се спусне край бреговете на Хаваите. Изстрелването беше планирано за петък, но се отложи с един ден заради смяна на хардуера за управление на полета в последния момент.

„Старшип“ е собственост на компанията „Спейс Екс“ на Илон Мъск и е определянa като най-мощната ракета в човешката история. Успешен тест би отбелязал ключова стъпка към постигане на амбицията на „Спейс Екс“ да произведе голям космически кораб, способен да изпраща хора и товари до  Луната, а и до Марс.

Aмериканската космическа агенция НАСА разчита, че „Старшип“ ще играе централна роля в нейната програма за човешки космически полети „Артемис“, наследник на мисиите „Аполо“, които преди повече от половин век изведоха астронавти за първи път на Луната.