Най-малко хиляда цивилни са загинали от началото на войната в град Изюм, освободен от украинската армия този уикенд. Това заявиха от местния градски съвет. 

Украинската армия съобщава за 20 отвоювани селища само за последните 24 часа. Харковска област вече е почти напълно под контрола на Киев. 

Според американски военен източник Москва е изтеглила много войници от руската страна на границата. В новоосвободените територии тече операция по разчистване на мини.

“Само в района на това селище намерихме между 5 и 10 руски позиции. Казаха ни, че тук са живели около 1200 души. Мисля, че ще ни отнеме до месец, за да премахнем всички експлозиви”, каза ръководителят на полицейския сапьорски отдел Ярослав Костин.

Американският държавен секретар определи контраофанзивата като "значителен напредък", изтъквайки все пак, че е "прекалено рано да се предвиди крайният изход". Украинският президент Володимир Зеленски призова Запада да ускори доставките на оръжие.

“От първите дни на септември до днес нашите бойци са освободили над 6 хиляди квадратни километра от територията на Украйна на юг и на изток”, каза Зеленски.

Москва настоява, че военната операция ще продължи, докато не бъдат постигнати поставените цели. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче не отговори на въпрос дали руският президент Владимир Путин все още има доверие на своите генерали.

Киев и Москва са дали сигнали, че са заинтересовани да бъде създадена зона за сигурност около най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ. Това съобщиха от Международната агенция за атомна енергия и уточниха, че и от двете страни се задават много въпроси, свързани със създаването на такава зона.