Уругвайският президент Хосе Мухика смята да запази колата си, модел 1987 г., въпреки щедрите предложения за продажбата й, предаде ДПА. Държавният глава, известен като най-скромният на тази длъжност в света, продължава да използва 27-годишния автомобил да използва дори при някои официални събития.

Мухика, чийто мандат изтича в началото на следващата година, получи предложение от 1 милион долара за синия си Фолксваген „Костенурка” (наричан в Уругвай „Фуска”). Офертата бе на арабски шейх, с когото президентът се срещнал през юни на срещата на върха на страните от Г-77 в Боливия, а както се твърди, е имало и друга щедра оферта от богат мексиканец.

„Винаги съм бил приятел на фуската. С течение на годините, докато опитвах да променя посоката на света, в който живеем, аз се влюбих в тази кола”, каза 79-годишният Мухика в седмичното си обръщение по радиото.

Той отбеляза, че притежава две такива коли, макар че едната е „малко развалена и не работи”. По думите му синята „Констенурка" му е подарък от приятели, които са събирали пари за нея и би било обидно да я продаде.

„Разбира се, тези фуски ще си стоят в старите складове, докато съм жив, и времето ще покаже каква ще е съдбата им”, добави президентът. „Докато съм жив, ще спи в склада и при всяка възможност ще излиза за едно кръгче в квартала”, каза още Хосе Мухика.