Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент в Страсбург, цитирана от БТА.

„Опасността от война не трябва да се преувеличава, но е необходимо да бъдем подготвени“, призова тя.

„Време е да обсъдим възможността да използваме приходите от запорираното руско имущество за съвместно осигуряване на военно оборудване за Украйна. Независимо дали имаме подкрепа от нашите партньори, не можем да оставим Русия да спечели“, настоя председателят на ЕК.

„Залозите са големи - нашата свобода и нашият напредък. Путин използва мира, за да се подготви за война. Европа трябва спешно да се събуди“, призова Фон дер Лайен.

„Много европейски илюзии бяха разбити - че мирът е постоянен, че Путин ще предпочете икономическия напредък пред разрушаването на Украйна, че Европа прави достатъчно за сигурността. Няма място за повече илюзии“, каза още тя.

„В същността си европейският суверенитет е в това да носим отговорност за себе си, за важното за нас, за способността и волята ни да защитаваме сами своите интереси и ценности. Обновяването на европейските въоръжени сили е спешен въпрос“, добави Урсула фон дер Лайен.

Тя съобщи, че през следващите седмици ЕК ще представи предложения за разгръщане на европейското военно производство, така че със съвместни обществени поръчки да се осигуряват боеприпаси и техника.

В Киев ще бъде открит офис за отбранителни иновации, допълни Фон дер Лайен, призовавайки частният сектор да подкрепи усилията в областта на военното производство.

Председателят на ЕК заяви, че подкрепя предложението в следващата комисия да има еврокомисар по отбраната.