Tуристите от САЩ ще имат правото да посещават Европейския съюз в идните месеци, при условие че са имунизирани срещу COVID-19. Това каза в интервю за „Ню Йорк Таймс“ председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

ЕМА, регулаторният орган по лекарствата на ЕС, е одобрил всички ваксини, които в момента се прилагат в САЩ. Това са препаратите на „Модерна“, „Пфайзер“ и „Янсен“. Според Урсула фон дер Лайен ще позволи на Съюза да отвори вратите си за американски туристи, след като преди повече от година европейските страни ограничиха пътуванията от Щатите, които не са от първостепенно значение.

Промените в ограниченията ще зависят "от епидемиологичната обстановка, но ситуацията в САЩ се подобрява, като се надяваме тя да се подобрява и в ЕС", каза още тя.

Въпреки че коментарите на председателя на ЕК могат да означават предстояща промяна в препоръките за ограниченията за пътуване, отделните страни членки ще имат последната дума за това дали американските туристи могат да преминават техните граници.

Гърция, например, вече заяви, че американците с отрицателен тест за COVID-19 или ваксинационен сертификат, ще могат да влязат на нейна територия.

Урсула фон дер Лайен отбеляза огромния напредък на САЩ, които са на път да ваксинират 70% от възрастното си население до средата на юни.