Нов опит за сближаване на позициите между Европейския съюз и Турция по мигранската криза. Преди малко в Брюксел пристигна турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Вече започна срещата му с председателите на Съвета – Шарл Мишел, и на Комисията – Урсула фон дер Лайен.

От една страна е позицията на Турция – да се предоговаря споразумението с Евросъюза от 2016 г., т.е. да се искат повече пари от Брюксел.

От друга страна е позицията на Европа – бъдещата финансова помощ за Турция ще е значително по-малка от досегашната. Изградени са вече редица структури и не е необходимо да се правят нови инвестиции от Брюксел по тях.

Няколко страни-членки, на доброволен принцип, ще приемат от Гърция около 1500 непълнолетни бежанци, които се намират в момента на гръцка територия.

А ето с какви очаквания председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен се среща с Ердоган:

„Да се намери решение в тази ситуация означава да се намали натискът, който се оказва на границата, а също така да се уважава правото на всеки да търси убежище. Означава също да се окаже подкрепа на Турция и на Гърция, за да се справят с този натиск. В постоянен контакт съм с гръцкия премиер Мицотакис, а тази вечер се срещаме в Брюксел с президента Ердоган“, заяви Урсула фон дер Лайен.

Ситуацията с бежанците на гръцко-турската граница е акцент в дневния ред на евродепутатите в Брюксел, която заради коронавируса беше максимално съкратена и вместо в четвъртък, ще завърши утре.

ЕС и Турция са на различно мнение по някои въпроси, но днес ще обсъдим с турския президент Реджеп Ердоган какво двете страни могат да направят за изпълнение на споразумението за миграцията. Това заяви преди началото на срещата с турския държавен глава в Брюксел председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Той посочи, че разговорът ще засегне обстановката в Близкия изток и нуждата от стабилност, особено в Сирия. По някои въпроси сме на различно мнение, затова е важно да имаме честен и открит диалог, за да видим дали е възможно да преодолеем различията, добави Мишел.

В днешната среща ще участват също председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. По-рано днес Ердоган разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.