Целият ЕС ще затвори въздушното си пространство за руски самолети. Това обяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на специална пресконференция.

"За първи път в историята си Европейският съюз ще финансира закупуването и доставката на оръжия и друго оборудване за страна, която е обект на нападение", съобщи фон дер Лайен.

"Затваряме въздушното пространство за руснаци, предлагаме забрана за кацане, долитане и прелитане в ЕС на притежавани, наети или управлявани от руски граждани и организации летателни средства, посочи председателят на ЕК. Това включва и самолетите на олигарсите", уточни  председателят на ЕК.

Налага се и забрана на руски медии в ЕС като телевизионния канал „Раша Тодей“ и „Спутник“: "Те повече няма да могат да разпространяват своите лъжи, които оправдават войната на Путин. Ние разработваме инструменти да забраним тази токсична и вредна дезинформация в Европа".

Налагат се санкции и на "сътрудника на Кремъл" - Беларус, които обхващат търговията с основни стоки. Урсула фон дер Лайен нарече беларуския президент Александър Лукашенко "колаборационист" на руската инвазия в Украйна.

Замразява се имуществото и се спират преводите с Руската централна банка. ЕС ще наложи запор над имуществото на руските олигарси, добави председателят на ЕК.

"С открити обятия посрещаме украинците, които трябва да бягат от бомбите на Путин. ЕК ще осигури помощ за страните от Източна Европа, които приютяват бежанците", съобщи Фон дер Лайен.