Ураганът „Мария“ в Карибско море прерасна до „потенциално катастрофалната“ пета категория.

Бурята връхлетя островната държава Доминика със сила на ветровете достигаща 260 километра в час.

 

Публикация, споделена от John Thottungal (@dallasfooding) на

Нанесени са повсеместни щети, загубихме всичко, което може да се купи с пари“, написа във „Фейсбук“ премиерът Рузвелт Скерит.

По думите му първоначалните данни сочат за разрушения из целия остров, но най-големият му страх е, че може да има жертви вследствие на свлачища, активизирани от поройните дъждове. „Ще имаме нужда от помощ, приятели, ще ни трябва помощ от всякакъв вид“, се казва в съобщението му.

Според Скерит може би ще се наложи летищата и пристанищата да останат затворени няколко дни, затова той призова за подкрепа от приятелски държави и организации с хеликоптери.

По-рано той написа, че стихията е наводнила къщата му и е отнесла покрива и сега той е изцяло „на милостта на урагана“.

Властите на съседния остров Мартиника обявиха извънредно положение, но островът беше подминат в голяма степен от урагана.

Остров Гваделупа
Снимка: Reuters

„Мария“ обаче мина през южните брегове на френския остров Гваделупа. Комуникациите са прекъснати, което означава, че ще мине време, докато се разбере мащабът на пораженията, съобщиха френските власти, цитирани от Ройтерс.

По-рано те разпоредиха на населението да не излиза.

„Мария“ се движи приблизително по пътя на урагана „Ирма, който опустоши Карибите по-рано този месец, отбелязва Би Би Си.

Според прогнозите тази нощ ураганът ще достигне Пуерто Рико и Американските Вирджински острови, където се очаква да причини опасни наводнения и свлачища.