Ураганът „Мария” в Атлантическия океан отслабна до тропическа буря. Това съобщи американският Национален център за ураганите от централата си в Маями.

По негови данни максималната скорост на вятъра в пределите на стихията е около 31,2 м/с. „Мария” се намира на 260 км югоизточно от нос Хатерас (щата Северна Каролина) и се движи на север със скорост от около 3,1 м/с.

По-рано властите в Северна Каролина обявиха предупреждение за буря в редица участъци от крайбрежието. Районите, които скоро може да попаднат в зоната на „Мария”, вече са напуснати от над 10 000 души. Властите предупреждават, че макар и епицентърът на бурята да е далеч от брега, стихията ще донесе силен вятър и вълни, което създава опасност от сериозни наводнения.

В страните от Карибския басейн около 60 души загинаха в резултат на преминаването на „Мария”.

Обикновено сезонът на ураганите в Атлантическия океан трае половин година - от 1 юни до 30 ноември. Дадено метеорологично явление се класифицира като буря и получава собствено име, ако скоростта на вятъра в епицентъра му достига 17,4 м/с. При скорост от 33 м/с и нагоре бурята става ураган.