Най-мощният ураган, регистриран някога в Атлантическия океан, опустошава нови територии. В напрегнато очакване са хиляди българи, които живеят в следващата мишена на бурята – Флорида.

Тази нощ "Ирма" връхлетя и Куба. Очаква се да достигне бреговете на южния американски щат утре сутринта местно време.

След като премина през Барбуда и Доминиканската република със скорост на вятъра над 250 километра в час, ураганът отслабна до четвърта степен, но през последните часове отново възвърна рекордната си разрушителна сила.

Снимка: EPA

21 жертви е взела досега „Ирма”. Ветрове пометоха малкия туристически остров Барбуда, където бяха разрушени над 90% от сградите.

Тежко пострада и Сен Мартен – най-малкият обитаем остров, поделен между две държави.

Наш зрител сигнализира за бедстващи българи там. За bTV от МВнР казаха, че поддържат връзка с тях и сънародниците ни са добре.

"Седем души са безследно изчезнали, 112 са ранени, двама сериозно. Тези данни са неокончателни, тъй като все още има хора, за които нямаме информация", съобщи Бернар Коломб, министър на вътрешните работи на Франция.

Тежки поражения има и в Доминиканската република и Хаити.

Във Флорида призивите са за спешна евакуация.

„Ако сте в район, определен за евакуация, трябва да тръгнете сега. Идете при приятели, на хотел, в убежище, но тръгнете сега”, призова Рик Скот, губернатор на Флорида.

Тъй като животните в зоопарка в Маями не могат да бъдат евакуирани, за тях се изграждат защитни съоръжения. Домашните любимци на евакуиращите се ще бъдат настанени в специални приюти.

Властите очакват ураганът да удари Съединените щати утре и да се придижи на североизток през следващите 4 до 5 дни, като постепено мощта му трябва да отслабва, след като стъпи на сушата.

Във Флорида обаче се готвят за сблъсък с рекордната му сила – там е в ход най-мащабната евакуация в историята – 5,5 милиона жители на южния американски щат трябва задължително да напуснат домовете си, за да не се окажат утре в окото на бурята.

Заради мащаба на бурята вече има кризисен щаб към посолството ни във Вашингтон.


Всички наши сънародници и техните близки могат да звънят по всяко време на денонощието в случай на нужда.

Щетите, причинени от "Ирма" на островите Сен Мартен и Сен Бартелеми, се оценяват на 1,2 милиарда евро, съобщи днес Централната каса за презастраховане, цитирана от Франс прес.

"Тази сума покрива щетите върху жилищата, автомобилите и фирмите", посочи френската публична институция, специализирана в презастраховането при природни бедствия.

Десет са загиналите на Сен Мартен и Сен Бартелеми, четирима на Американските Вирджински острови, двама в Пуерто Рико, двама в холандската част на Сен Мартен и един в Барбуда.

Максимално "червено" ниво на тревога бе обявено на Сен Мартен и Сен Бартелеми заради приближаващия ураган Хосе, съобщи днес френската метеорологична служба "Метео Франс", цитирана от ТАСС.

Очаква се поривите на вятъра в тези територии днес следобед и в нощта срещу неделя да достигнат 150 км/ч, надигайки 8-метрови вълни.

Френската министърка за отвъдморските територии Аник Жирарден съобщи, че на Сен Мартен са създадени девет временни убежища, способни да подслонят общо 1600 души.

Холандски морски пехотинци разпръснаха от хеликоптери листовки с предупреждение към жителите на холандската част на Сен Мартен, където няма ток и новините не могат да стигнат до хората, че към опустошения от урагана "Ирма" остров се задава нова стихия.

"Хосе", буря от четвърта категория с ветрове от над 240 км/ч, се очаква да мине оттам този уикенд.