Декриминализирането на извършени от държавни чиновници злоупотреби в Румъния може да отиде в историята, след като представители на управляващата коалиция заговориха за отказ от спорните текстове в навечерието на най-големия граждански протест срещу промените, предаде „Аджерпрес”.

Може да има дори разговори за оттегляне (на постановлението, прието в късен час преди дни и което заобикаля парламента-б.р.), ако премиерът го поиска", заяви пред Ди Си Нюз лидерът на социалистите Ливиу Драгня. Смяташе се, че промените се правят с цел той да може да заема държавен пост, въпреки че има условна присъда за купуване на гласове и е разследван за други нарушения.

Лидерът на коалиционните партньори на левицата – Калин Таричеану заяви във „Фейсбук” профила на партията си АЛДЕ, че оттегляне на промените в Наказателния кодекс ще даде възможност за „сериозна дискусия с големи части от обществото и политическия спектър за това как градим бъдещето си като държава”.

Според него пътят на Румъния е „блокиран” от злоупотребите в някои институции и трябва да се търси политическо решение.

Преди него министърът на регионалното развитие и вицепремиер Севил Шайде коментира, че е възможно промените да бъдат оттеглени. Тя отбеляза, че през последните две седмици в публичното пространство няма друга тема, освен Наказателния кодекс, а това оставя на заден план по-важните, според нея, дискусии за бюджета.

Междувременно, румънците организираха нови многохилядни протести и тази вечер. Парламентът беше обграден от жива верига, а през целия ден в центъра на Букурещ се събираха майки с деца. Те обясниха, че за най-малките случващото се е "открит урок по демокрация".

Настроенията сред недоволните граждани вече са такива, че само оттегляне на амнистията за корумпирани чиновници вероятно няма да прекрати протестите. Демонстрантите искат оставки.