Очакват се решаващи преговори между управляващите и стачкуващите срещу планираната пенсионна реформа във Франция. Ако няма компромис, в четвъртък ще има нова масов протест в цялата страна.

Едва ли някой си е представял, че Франция може да бъде блокирана от транспортна стачка в продължение на 34 дни. Така беше надминат рекорд отпреди 50 години.

За разлика от тогава обаче, сега град като Париж без метро е изпитание за хората. Дори в тези условия стачкуващите продължават да разчитат на съществена подкрепа сред част от обществото.

И за двете страни на конфликта, събрани тази сутрин на масата за преговори, е ясно, че той трябва да бъде приключен незабавно. За управляващите, защото загубите са огромни. Само стачката в железниците струва вече над 600 милиона евро.

Към това се прибавят и загубите за търговци, хотелиери и ресторантьори.

Протестиращите обаче също губят пари, тъй като не получават заплата за неработните си дни.

Ако днес няма добра новина, идният четвъртък може да е доста разтърсващ. Това ще е четвъртият ден на генерална стачка от началото на конфликта и той може да доведе до сблъсъци, ако има гняв и ако радикални елементи се присъединят към протестиращите.