Разнородната управляваща коалиция на Израел изгуби тази сряда парламентарното си мнозинство след изненадващо оттегляне от нея на депутатка от десницата, предадоха световните агенции.

Оттеглянето на Идит Силман, народна избраница от радикалната партия "Ямина" на Бенет, остави коалицията с 60 места в парламента, което е с едно място под прага на мнозинството от 61 места в 120-членния Кнесет.

Силман се оттегля след полемика с министъра на здравеопазването Ницан Хоровиц. Той поиска в болниците в съответствие с решение на Върховния съд да се разреши раздаването на хляб с квас, а не на безквасен хляб, както повелява традицията, по време на Пасха.

По думите ѝ тя „не може повече да издържа“ как се подкопава еврейската идентичност на Държавата Израел.

„Опитах се да вървя по пътя на единството. Много работих за тази коалиция, но за жалост не мога да навредя на еврейската идентичност на Израел", заяви Силман при подаване на оставката си.

Бенет заедно с центриста Яир Лапид успяха да съберат миналия юни разнородна коалиция, подкрепяна от 61 депутати и обединяваща левицата, центъра, партиите от дясно и една арабска партия.

Така бе сложен край на над 12-годишното управление на Бенямин Нетаняху, чиято партия сега е в опозиция. Коалиционното споразумение предвиждаше Бенет и Лапид да се редуват начело на правителството и да има разпределяне на министерските постове.

„Слагам край на присъствието си в коалицията и ще се опитам да говоря с моите приятели, за да формираме едно дясно правителство", обеща Силман.

Нейното решение веднага бе приветствано от Нетаняху.

„Идит ти доказа, че онова, което направлява твоите действия, е еврейската идентичност на Израел, на израелската земя и аз те приветствам отново в националния лагер", се казва в изявление на бившия премиер на Израел.

Силман се отказа от коалицията, след като според съобщенията й било предложено 10-то място в листата на партия „Ликуд“ в бъдещи избори и позицията на здравен министър, ако партията, водена от Бенямин Нетаняху, успешно формира алтернативно правителство.

Нетаняху призова и други народни избраници от десницата, които сега са в управляващата коалиция, да се присъединят към неговия лагер и им обеща посрещане с широко отворени обятия и с всички почести.

Израел проведе четири парламентарни избора за две години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!