Администрацията на президента Доналд Тръмп обмисля намаляване на визите по американските програми за културен обмен, включително au pair и сезонни работници, съобщава „Уолстрийт джърнъл”.

Програмата типа „Работа и пътуване” (Work and Travel) всяка година води в САЩ около 100 хил. чуждестранни студенти, които често работят в сферата на туризма. По-малък е броят на чуждестранните au pair гости, които, докато са в САЩ, живеят при местно семейство и гледат децата в него.

Тези програми от години се използват и от много български студенти, които заминават през лятото за САЩ, работят през ваканцията си там, а в последния месец от престоя си да пътуват из страната, така че да се запознаят с нейната култура от първа ръка.

Програмата „Джей – 1” (J – 1) включва също визи за студенти, но според „Уолстрийт джърнъл” за тях не се обмислят съкращения.

От Държавния департамент не коментираха съобщението на „Уолстрийт джърнъл”.

Критиците на програмата за обмен смятат, че тя създава нежелана конкуренция между местни и чуждестранни работници, докато поддръжниците ѝ смятат, че тя гарантира „здравословен” културен обмен.

Самата програма „Джей – 1” е създадена със законов акт, така че не може да бъде директно отменена с решение на правителството. Изпълнителната власт обаче може да контролира отделните подпрограми или да налага различни критерии на кандидатите, така че да влияе върху нея непряко.

Президент Доналд Тръмп, който като бизнесмен също се е възползвал от труда на чуждестранни сезонни работници, сега заема твърди позиции срещу имиграцията, а „Америка на първо място” е освен слоган в политическите му речи още от времето преди изборите.