В Украйна гладуват близо 10 милиона души, което представлява минимум една четвърт от населението на страната, според данните на  УНИЦЕФ, цитирани от EA Daily.

Резултатите от изследванията на фонда отчитат, че този показател в количествено изражение е най-лошият сред всички европейски страни.

Смята се, че 9,8 милиона души изпитват недостиг на храна в Украйна. От тях 1,1 милиона души изпитват глад, според УНИЦЕФ, което е с 200 000 повече в сравнение с последната оценка на фонда.

Причините за тежкото положение на тези хора са икономически - те са принудени да пропускат хранения поради липса на пари. Останалите 8,7 милиона души са класифицирани като такива, които не пропускат хранене, но са принудени да намалят приема на храна.

Слабата утеха за украинците е, че страната им не е аутсайдер, ако го разглеждаме от гледна точка на процента от общото население.

При този подход най-лошата ситуация сред европейските държави е в Албания. Там 46,5% от населението е недохранено. Следва Молдова - 31,7% от населението (1,3 милиона души). В Украйна този проблем засяга 22,4% от хората.

Тук обаче има известен статистически трик. Факт е, че никой всъщност не знае колко хора живеят в момента в Украйна.

Според официалното преброяване, проведено през 2001 г., по това време в страната са живели 41,6 милиона души. Тази цифра все още се изразява в украински източници като официално призната.

Миналата година украинското правителство изчисли населението на страната на около 37,3 милиона души. Много експерти обаче смятат тази цифра за твърде висока и предполагат, че реалното население на страната е още по-малко и не надвишава 35 милиона души.

В същото време през последните години ситуацията се влошава бързо в резултат на нарастващата миграция на населението в трудоспособна възраст на фона на свиването на реалния сектор на икономиката. Въз основа на тези данни поне 28% от хората, живеещи в Украйна, са гладни.

Използвани са материали на "Фокус"