Унгария ще заведе дело в Съда на Европейския съюз за анулиране на регулацията, обвързваща получаването на еврофондове със спазването на върховенството на закона. Това заяви унгарският министър на правосъдието Юдит Варга, цитирана от Ройтерс и БТА. 

Регулацията беше одобрена вчера на срещата на върха на ЕС. Според декларацията, приета на срещата, обвързването на върховенството на закона с фондовете ще се прилага обективно и само с цел да се гарантира подходящото използване на парите на ЕС, а не да се наказват държавите членки при отделни разследвания за спазването на върховенството на закона. 

Полша и Унгария са разследвани от ЕС за подкопаване на независимостта на съдилищата и медиите и бяха застрашени да загубят милиарди евро от фондовете на общността. След като постигнаха компромис с двете страни, лидерите от ЕС отблокираха помощен финансов пакет за 1,8 трилиона евро за възстановяване от рецесията, причинена от коронавируса. 

За да забавят прилагането на новата регулация за върховенството на закона, Полша и Унгария могат да поискат Съдът на ЕС да провери дали тя съответства на общностните договори. Това може да отнеме две години.

Двете страни бяха блокирали бюджета на ЕС и възстановителния фонд, защото се предвижда достъпът до парите за първи път да бъде обвързан със спазването на върховенството на закона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!