Бившият премиер на Северна Македония Никола Груевски, който е с влязла в сила присъда и обвинен по няколко наказателни дела, през следващите дни ще постави на изпитание унгарската държава, тъй като в сряда изтича срокът му за предоставяне на убежище, съобщават македонски медии.

На 20 октомври 2018 г. Груевски избяга от Северна Македония, след като получи присъда от две години лишаване от свобода.

Бившият премиер получи убежище в Унгария. Съгласно местното законодателство, след точно три години от предоставянето на убежище случаят трябва да се преразгледа. Засега няма информация за евентуалното решение на унгарската държава по този казус.

Скопие обяви Никола Груевски за издирване и ако правото му на убежище не бъде подновено, той ще трябва да бъде екстрадиран в Северна Македония и да излежи присъдата си.

Груевски беше осъден на две години лишаване от свобода заради покупката на луксозна лимузина с държавни пари. Според магистратите той е оказвал натиск на държавни служители, за да се сдобие с луксозното возило.

Освен това прокуратурата в Скопие повдигна обвинения срещу Груевски за незаконно финансиране на неговата партия и за разхищение на средства за строителството на новата централа на ВМРО-ДПМНЕ на стойност 4 милиона и 600 хиляди евро.

През януари 2016 г. Груевски беше принуден да подаде оставка като премиер на Северна Македония заради подозрения в корупция, след избухването на скандал със записи на телефонни разговори между него и други високопоставени македонски политици. Изтеклите записи предизвикаха вълна от протести срещу управлението на ВМРО-ДПМНЕ, които останаха в историята на страната като "Цветната революция".