Унгария ще засили охраната на границите си, като в помощ на граничната полиция ще бъдат назначени още 3000 волнонаемни служители със същите правомощия.

„Граничните ловци“, както ги наричат в Унгария, ще имат задача да патрулират по зелената граница и да залавят нелегални имигранти.

Те ще бъдат въоръжени с пистолети, парализиращи спрейове и палки.

Предвижда се новото звено да се включи в охраната на границите през май, като служителите ще преминат 6-месечно обучение.

В момента границите се охраняват от 10 хил. полицаи и военнослужещи.

Междувременно унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто заяви пред германския вестник „Велт“, че миграционната система на ЕС е неефективна.

„В Дъблинските споразумения ясно е казано, че, ако бежанец поиска убежище, трябва да се регистрира и да остане в страната. Тези мигранти, които бяха в Унгария транзитно, нарушаваха правилата на ЕС. Това показва, че самата система на ЕС е дефектна и неефективна“, каза Сиярто.

Унгарският министър разкритикува цялостната политика на ЕС за прием на бежанци. „Ние принципно сме против системата за квотен прием на бежанци. Тези хора не искат да живеят в Унгария. Те искат да отидат в Германия, Швеция или Австрия. Опасяваме се, че ако веднъж се съгласим с тази квотна система за разпределяне на бежанци, тя ще стане правило. Това не е за нас“.