Пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим. За това се договориха лидерите на страните членки на Алианса, в рамките на срещата на върха във Вашингтон.

В декларацията обаче не се посочват конкретни срокове за присъединяването, на което Киев се надяваше.

В нея обаче е записано, че Украйна ще може да се присъедини към военния съюз, когато изпълни съответните условия и бъде постигнато съгласие от страните членки.

Лидерите на страните в НАТО са единодушни и за пакет военна помощ от 40 млрд. евро.

"Ние възнамеряваме да предоставим пакет базисна помощ в размер на най-малко 40 милиарда евро през следващата година и след това да поддържаме помощта в областта на сигурността на устойчиво равнище, така че Украйна да спечели", се казва в комюникето, одобрено в столицата на САЩ от Северноатлантическия съвет.

Унгария, която е против военната помощ за Украйна, получи право да не дава такава.

Нов команден център в Германия ще извършва обучението на украинските войници.

От Вашингтон дойде и новината, че Съединените щати искат да разположат в Германия и крилати ракети с далечен обсег. 

А България, Румъния и Гърция подписаха меморандуми за задълбочаване на военното сътруничество и създаване на щаб на регионалното командване на специалните операции на Алианса за Черноморския регион.

„Това са военни коридори за по-бързо придвижване в рамките на НАТО“, заяви премиерът Димитър Главчев. 

Лидерите на страните в Алианса днес ще се срещнат с украинския президент Володимир Зеленски, който е във Вашингтон с искания за членство в НАТО, увеличаване на военната помощ, най-вече за противовъздушната отбрана.

Съюзниците от НАТО вече поеха ангажимент да предоставят на Украйна десетки системи противовъздушна отбрана, включително и системи „Пейтриът“.