Газовият оператор на Украйна обяви, че от утре поради "форсмажорни обстоятелства“ спира транзитът на руски газ към Европа през станцията „Сохрановка“.

Обяснението - обектът вече е под руски контрол. През тази станция минава една трета от газа за Западна Европа.

Ето и равносметката от бомбардировката срещу Одеса през вчерашния 9 май - един загинал и напълно разрушен търговски център. Срещу Одеса бяха изстреляни седем руски ракети. В руини е и голям логистичен център с прилежащите му складове.

По време на обстрела в града се намираше на необявено посещение председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който спешно е бил откаран в бомбоубежище.

Броят на убитите цивилни в Украйна с пъти по-голям от официално обявените от ООН данни. Това заяви ръководителят на мисията на ООН за наблюдение на човешките права в страната Матилда Богнер.

„В Буча и в други предградия на Киев, които са били окупирани от руските войски, имаме сведения за незаконни екзекуции на над 300 мъже, жени и деца. За съжаление, тази статистика се увеличава с всяко новопосетено от нас място“, заяви ръководителят на мисията на ООН за човешките права в Украйна Матилда Богнер.

Екипът на ООН е констатирал нарушения на човешките права, "които може да се равняват на военни престъпления". Киев посети и външният министър на Германия.„Тези жертви може да сме ние. Може да се видят детски площадки, супермаркети, можете да видите как хората отиват на работа и точно до тях да се видят най-тежките следи от престъпления“, заяви Аналена Бербок.

Германия обяви повторно отваряне на посолството си в Киев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!