Украинският командващ, отговарящ за североизточната линия на Харков, беше сменен по време на руската офанзива, съобщи украинското военно командване.

Решението за назначаване на бригаден генерал Михайло Драпатий на длъжността е взето на 11 май. Руските войски започнаха офанзива през северната граница на Украйна на 10 май.

Руската армия е подобрила тактическата позиция на своите войски в близост до четири населени места в Харковска област на Украйна - Веселе, Нескучно, Вовчанск и Липци, съобщи руското министерство на отбраната.

Русия твърди, че вече е превзела най-малко девет села в района на Харков, отваряйки нов североизточен фронт във войната.

Сраженията в района на Вовчанск не спират, като руската армия е хвърлила "значителни сили", за да превземе града, допълни украинският генерален щаб. Няколко руски медии обявиха, че руската армия е влязла във Вовчанск. Според украинската армия обаче боевете се водят в околностите на града.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили призна за „тактически успех“ на руската армия в североизточната Харковска област, предаде Ройтерс.

„Ако Западът иска да се бие за Украйна на бойното поле, Русия е готова за това“, каза руският външен министър Сергей Лавров, който запази поста си след смените на Владимир Путин.

Миналата седмица Кремъл каза, че изпращането на войски на НАТО в Украйна би било потенциално изключително опасно и Москва следи отблизо украинска петиция, призоваваща за такава намеса.

На този фон Германия отхвърли възможността за въвеждане на зона забранена за полети над Украйна, наложена от военния съюз на НАТО.

„Ние отхвърлихме това по онова време и мисля, че същото важи и за различните искания, които се отправят сега“, каза говорител на правителството, цитиран от Ройтерс.