Киев и Москва отхвърлиха информациите за опит за отравяне на руския милиардер Роман Абрамович, както и на украински политици.

Самият бизнесмен се появи на днешните преговори в Истанбул.

Всички членове на делегацията се чувстват добре, каза украинският преговарящ Михайло Подоляк, цитиран от украински медии.

„В момента в информационната сфера има много спекулации, най-различни конспиративни теории“, заяви той.

Американският вестник „Уолстрийт джърнъл“ писа вчера, цитирайки и разследващия сайт Белигкет, че украински преговарящи, включително руският олигарх Роман Абрамович, получили в началото на този месец признаци на отравяне.

Според вестника това било дело на хардлайнери в Москва, които искали да провалят разговорите. Съобщението излиза преди днес в Истанбул да бъдат подновени мирните преговори между Русия и Украйна.

Един от членовете на украинската делегация Рустем Умеров, посочен от „Уолстрийт джърнъл“ като един от тровените, написа във "Фейсбук", че е добре и призова да не се вярва на „жълтите новини“. Води се информационна война, посочи още той. 

Кремъл също отхвърли твърденията.

„Тези съобщения не отговарят на действителността. Имаше изявления от представители на Абрамович. Както виждате всички представители на делегациите са в Истанбул и това се показва на телевизионните екрани. Това, тези съобщенията за отравяния, са част от информационната война“, заяви Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

В интервю по националната телевизия украинският външен министър Дмитро Кулеба също заяви, че сега всички са жадни за новини и сензации, но въпреки това язвително посъветва всички, които ще участват в преговори с Русия „да не ядат и пият нищо и за предпочитане да не докосва никакви повърхности“, предаде Ройтерс. 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!