Украинските сили нанесоха нов удар тази нощ по стратегически важния Антоновски мост в Херсон, окупиран от руската армия, съобщиха властите в Киев, цитирани от Франс прес.

"Каква нощ за окупаторите на Херсонска област. Удари в зоната на Антоновски мост", написа във Фейсбук членът на областния съвет на Херсонска област Сергий Хлан. 

Ударите са потвърдени и от говорителката на южното командване на украинските сили Наталия Гуменюк. 

"Обстрелът, върху който се фокусирахме през последните дни, дава резултат. Ударите са значителни както по Антоновския, така и по Каховския мост", заяви тя. 

Антоновският мост, разположен в предградие на Херсон, е стратегически важен за транспорта на доставки, тъй като е единственият, който свързва града, разположен на южния бряг на река Днепър, с останалата част от Херсонска област. 

Антоновският мост вече беше частично разрушен при обстрел на 27 юли, което принуди руската армия да преосмисли логистичните си вериги и да монтира подвижни понтонни мостове през реката.

Херсон е главният град на Херсонска област и се намира само на няколко километра от фронта. През последните седмици украинските сили водят контраофанзива с цел да си върнат територии, завзети от Русия в първите дни на инвазията в Украйна.

Освен от голямо значение за украинското земеделие Херсонска област е стратегически важна и заради това, че е гранична с Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г. С окупацията на областта Русия успя да направи сухопътна връзка между нея, Крим и други окупирани украински области.

Окупационните руски власти планират провеждането на референдуми за анексиране към Русия на Херсонска и съседната ѝ Запорожска област.