Всякакво нападение срещу атомна електроцентрала е самоубийствено, предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, визирайки новия обстрел на украинската АЕЦ „Запорожие”.

Гутериш призова международните инспектори от МААЕ да получат достъп до атомната централа, след като в продължение на дни Украйна и Русия си разменят обвинения за обстрел в района.

„Вярвам, че това е моментът, в който рискът от ядрена конфронтация се завръща – нещо, което бяхме забравили от десетилетия. Това е моментът да поискаме от държави с ядрено оръжие да се ангажират да не го използват първи и да не заплашват държавите без такова оръжие“, каза генералният секретар на ООН на пресконференция в Токио.

През почивните дни Киев съобщи, че при руски обстрел са били повредени три сензора за наблюдение на радиацията на централата, която е най-голямата в Европа. Москва отрече.

„Необходимо е международната общност да отговори на руските атаки срещу Запорожската атомна електроцентрала“, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

„Обстрелът на атомната централа от украинските военни може да доведе катастрофални последици. Очакваме страните с влияние върху украинското ръководство да го използват“, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Междувременно от Украйна продължават да отплават кораби, натоварени със зърнени култури. От пристанищата днес потеглиха още два по договорените с Русия морски коридори