На 19 април миналата година руска ракета удря единствената болница в Бащанка - областен център в Южна Украйна. Експлозията разрушава амбулатория и част от критично важното оборудване, а взривната вълна преминава през останалите болнични сгради, като избива прозорци и врати.

Няколко пациенти са били оперирани, а няколко жени са били в родилното отделение по това време, заяви миналата седмица директорът на болницата пред Си Ен Ен.

Психиатрична болница след руски ракетни удари в Краматорск, Донецка област.
Снимка: Getty Images

Всички пациенти били евакуирани, но здравните работници отишли на работа на следващата сутрин. Под дъжда, рамо до рамо със своите приятели и роднини, те започнали да разчистват отломките с ръце. Ден и половина по-късно - с найлоново фолио за прозорците и без врати - лечебното заведение отново отвори врати.

Експлозията в Бащанка стана малко повече от месец, след като през март 2022 г. подобна атака унищожи родилната болница в Мариупол. Тогава руските официални лица твърдяха, че болницата е била оправдана военна цел.

Според нов анализ на следователи от САЩ, Обединеното кралство, Швейцария и Украйна, публикуван във вторник, при повече от 250 нападения по време на руската инвазия миналата година почти всяка десета украинска болница е пострадала при нападение.

Психиатрична болница след руски ракетни удари в Краматорск, Донецка област.
Снимка: Getty Images

Анализът е направен от пет различни неправителствени организации - eyeWitness to Atrocities (eyeWitness), Insecurity Insight, Media Initiative for Human Rights (MIHR), Physicians for Human Rights (PHR) и Ukrainian Healthcare Center (UHC). Си Ен Ен прави уточнението, че е прегледала техните анализи, но не може да потвърди независимо подробностите за всяко нападение.

Близо 200 медицински работници са били убити, ранени, отвлечени или арестувани, разкриват още неправителствените организации. Те са документирали 707 нападения срещу здравни заведения в периода между февруари и декември 2022 г.

"Тези констатации трябва да бъдат предупредителен сигнал за световната общност да действа сега, за да се сложи край на насилието срещу здравни работници в Украйна и по целия свят", заяви Кристиан де Вос, съавтор на доклада и част от базирана в САЩ неправителствена организация за защита на човешките права.

Медицински работник търси лекарства и медицинско оборудване в разрушена болница след руски атаки в Чернигов.
Снимка: Getty Images

Си Ен Ен потърси коментар от руското правителство, но все още не е получила отговор. Русия и преди е твърдяла, че обстрелва само военни цели. След нападението през 2022 г. в детската болница в Мариупол говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че украинските сили са "разположили бойни позиции" в болницата.

Видеозапис от болницата след бомбардировката ясно показва, че там е имало както пациенти, така и персонал, включително бременни жени, които са били изнесени от болницата.

Разрушена болница след руски атаки в Чернигов.
Снимка: Getty Images

Отказан достъп до здравни грижи

Според проучване на Международната организация по миграция към ООН от декември 2022 г. един от всеки трима украинци няма достъп до медицински услуги, като този брой е по-голям в източните и южните части на страната.

Експертите предупреждават, че в районите, в които са се водили активни бойни действия, цивилните граждани са останали почти без достъп до медицински грижи. Близо 80% от здравните заведения в Мариупол са разрушени, което оставя останалото население на града от 100 000 души, много от които уязвими или възрастни, на практика без здравни грижи.

Разрушена детска болнична стая в здравно заведение край Харков.
Снимка: Getty Images

До юни миналата година най-малко 320 000 граждани на Мариупол са избягали, били са принудително преместени или са загинали, по данни на градската управа.