Украйна е готова да подаде иск срещу руската компания „Газпром”, ако тя откаже да съдейства за транспортирането на газ от Централна Азия през газопреносната система на Украйна. Това стана ясно от интервю на изпълнителния директор на украинската компания „Нафтогаз” Юрий Витренко пред вестник „Файнейшъл Таймс”.

„Нафтогаз” подготвя официално заявление за получаване на разрешение за транзит на газ от Централна Азия по тръбите на „Газпром”. По този начин Украйна може да осигури достатъчно газ за вътрешния си пазар и постъпления от транзитни такси, дори ако Русия завърши и пусне в експлоатация „Северен поток 2“ тази година.

„Ако те откажат, тогава следващата стъпка ще бъде жалба в Европейската комисия и в съда”, казва Витренко, като отбеляза, че такъв процес може да отнеме няколко години.

Киев се надява Брюксел да приложи законодателството за конкуренцията в ЕС, тъй като въпросът засяга доставките на газ за европейските пазари.

Става въпрос за десетки милиарди кубически метра газ, като само доставките от Централна Азия могат да запълнят цялата украинска система за транзит на синьо гориво, подчерта ръководителят на „Нафтогаз”.

Витренко заяви по-рано, че се обсъжда възможността за иницииране на ново арбитражно дело срещу „Газпром”. Като висш ръководител на „Нафтогаз” Витренко вече е печелил две арбитражни дела срещу „Газпром“ за цените на синьото гориво и транзитните споразумения.

През февруари 2020 г. Витренко каза, че украинската страна може да подаде иск срещу „Газпром” заради злоупотреба на компанията с доминиращото си положение във връзка с новия договор за транзит и по контракта между „Нафтогаз” и „Газпром”, както и заради преотстъпване на задължения на „Росукренерго”. Тогава той заяви, че сумата от исковете към „Газпром” може да достигне до 17,3 млрд. долара.

Витренко посети Вашингтон в последен опит да убеди президента Джо Байдън да не се отказва от американските санкции за „Северен поток 2“.

Засега „Газпром“ отказва коментар за изказването на Витренко, отбелязва „Файнейшъл Таймс